Evezzük körbe Kimlét együtt

2018.08.14.
NyomtatásKeresésVissza
Evezzük körbe Kimlét együtt
Evezzük körbe Kimlét együtt - Testvér-települések találkozója rendezvényünk idén a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-hez benyújtott pályázatunk segítségével valósult meg. Az előző évi rendezvény tapasztalatait beépítve, mindazt alaposan átbeszélve láttunk hozzá a főszervező Kimlei Polgárőr Egyesülettel az Evezd körbe Kimlét – fesztivál földön és vízen című hagyományos program részleteinek kidolgozásához. Szerettük volna elérni, hogy minél több kimlei és az ide érkező vendégeink megtapasztalhassák az evezés, a csónakázás élményét. Ezért, felkértünk olyan csónakkal rendelkező helyieket, akik nem vesznek részt a rendezvény vízi biztosításában, hogy kellő számú jelentkező esetén álljanak készen a csónakáztatásra. Ezen felül a sárkányhajók is rendelkezésre álltak. A délelőtti eseménysor üde színfoltja volt, hogy bemutatkoztak a helyi kajakos kisgyerekek. Egy évvel ezelőtt ősszel indult el a kajak szakosztály Kimlén, az általános iskoláskorú gyerekek egy éve jártak rendszeresen edzésekre. Tavasszal már ügyesen, kellő biztonsággal szálltak vízre, mi pedig már nagyon vártuk, hogy láthassuk mennyire ügyesek. A jövő reménységeit, akik leevezték a 7 kilométeres, ilyenkor megszokott távot, elismerő taps és bíztatás fogadta a régi híd közelében várakozó szurkolók által. A gyerekek a sportágra jellemző fegyelmezettséggel lapátolták le a kilométereket. Mindezzel párhuzamosan sárkányhajó versenyek zajlottak a Kimlét körbe ölelő Duna szakaszon. Még mindig nagyon népszerű ez a helyszín a sportolók körében. A rendezvény egyben testvértelepülési találkozó is volt: a szovákiai Bősről érkezett népes delegáció.


A rendezvény a sport mellett kulináris élvezeteket is tartogat a résztvevők számára. A főzőversenynek is szép hagyománya van, amin ezúttal 8 induló vett részt. Vrabel Károly töltött karalábét készített, a Vill-Ant Kft. csapata lecsót tálalt cipóban, a Bősi Önkéntes Tűzoltó Egyesület gombás őzgulyást kavargatott a kondérban. A Sárkány Bélás’ csapata Bélásbabot avagy csilisbabot főzött, Wertál Anita gombás raguval és meglepetés desszerttel készült, a Kimlei Sporthorgász Egyesület babgulyást szervírozott, a Kimlei Öregfiúk pedig Csánk pörköltet és tarhonyást húst készítettek. A zsűri tagok – Eller Gizella polgármester, Szokolics Lajos és Biacsics Elvira – mire a kóstolgatás végére értek nem csak jól laktak, de alaposan el is bizonytalanodtak, hogy vajon melyik volt a legfinomabb.
Végül a következő eredmény született:
I. hely: Bősi Önkéntes Tűzoltó Egyesület – Gombás őzgulyás
II. hely: holt verseny alakult ki: a Kimlei Öregfiúk – Csánk pörköltje és Vrabel Károly – töltött karalábéja között

Idén első alkalommal megrendeztük az I. Kimlei Ötkarikás Parasztolimpiát, ahol tűt kerestek a szalmakazalban, téglatartás, asszonytolás, szívószállal sörivás, patkódobás és aprópénz válogatás szerepelt a programban. A Paraszt Olimpiai Bizottság elnöke Nagy Tibor volt, aki nagy precízséggel bírálta az egyes versenyszámokat.
A vidám perceket hozó verseny végeredménye:
1. Tatai Sárkányok - a tű a szénakazalban versenyszámban teljesítettek legjobban
2. Szűkmarkúak - a Nagy Szívás és a pénzválogatás ment a legjobban
3. Bokorugrók - a Patkódobásban jeleskedtek leginkább
A rendezvény az esti órákban könnyűzenei programot is kínált a kikapcsolódni vágyóknak. Elsőként a bősi Zöld Csillag Színtársulat musical összeállításán szórakozhattunk. Utána a HELP Zenekar fokozta a hangulatot, közben tűzijátékot csodálhattunk, végül pedig éjfélig a LX-Ear muzsikált.
A program megvalósításához a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-hez benyújtott TTP-KP-1-2018/1-000268 számú pályázatunkkal nyertünk forrást, amit a sátorbérlésre és műsorszervezésre fordítottunk.