Legyen harminc percünk a biztonságért
2019.06.27.
Legyen harminc percünk a biztonságért, ennyi kell csupán egy átlagos kéményellenőrzéshez és tisztításhoz, amely továbbra is garantálja szeretteink biztonságát. A fűtési szezonon kívüli időszakban a kéményseprők kevésbé leterheltek, így a nyári időszakban az ügyintézés gyorsabb, a várakozási idő rövidebb, és a munka is jobban tervezhető. A kéményseprőipari tevékenységet végzők manapság modern eszközökkel, műszerekkel felszerelt szakemberek, akik a tűzmegelőzésen túl energetikai-, légellátási-, tüzeléstechnikai-, környezetvédelmi tanácsokkal is ellátják az ügyfelet. Míg hajdanán házról házra jártak, és egy nem túl hosszú drótra erősített kefével tisztították a kéményeket, ma már csak akkor találkozunk velük, ha időpontot egyeztetve mi magunk házhoz hívjuk őket. A kéményseprés az egylakásos ingatlanokban élők számára második éve önkéntes. Nekik maguknak kell elindítani azt az időpont-egyeztetési folyamatot, amelynek végén a kéményseprő felkeresi otthonukat, és elvégzi az ingyenes ellenőrzést. A szilárd tüzelőanyaggal működő fűtőberendezések esetén évente, a gázüzeműeknél kétévente. Időpontegyeztetés a 1818-as, ingyenes hívószámon a 9.1-es menüpontban lehetséges a kéményseprőpari szervnél, mely a katasztrófavédelem szervezetének része. 


A legfontosabb általános tudnivalók a következők:
• Aki kéménytulajdonos, az rendszeresen hívjon kéményseprőt, lehetőleg a fűtési szezonon kívül.
• Vigyázzunk az egyedül élő idősekre azzal, hogy segítjük őket az időpont-egyeztetésben.
• Ha egy kéményseprő becsönget hozzánk, hallgassuk meg. Ám az általa kínált szolgáltatást elfogadni, amennyiben írásban vagy rögzített ügyfélszolgálati telefonvonalon nem mi hívtuk őket, az egylakásos ingatlanban lakóknak nem kötelező.
• Akik viszont társasházban laknak, figyeljék a kihelyezett értesítéseket, mert a tervezett sormunkában érkező kéményseprő ellenőrzését a lakóközösség érdekében tűrni kell.
• Ellenőrizzük a hozzánk érkező szakembereket! Ismerjük meg formaruhájukat, nézzük meg igazolványukat, mielőtt otthonunkba beengedjük őket.
• A kéményseprés magánszemélyek számára ingyenes. A kéményseprők nem kezelhetnek, és nem fogadhatnak el készpénzt ott sem, ahol írásos megrendelésre térítési díjas munkát végeznek.
• Munkájuk elvégzéséről és eredményéről minden esetben tanúsítványt állítanak ki, amelyből egy példány az ügyfelet illeti.
• Ellenőrizzük, hogy a tanúsítványon szerepel-e hibakód. Amennyiben igen, erről szóban is tájékoztatást kell kapnunk, és a problémát minél hamarabb, de legkésőbb a következő ellenőrzésig szakemberrel kell kijavíttatni.
• Aki gazdálkodó szervezet székhelyének, telephelyének tulajdonosa – akár családi házról, akár társasházi ingatlanról van szó –, kötelezett a kéményseprés megrendelésére, elvégeztetésére és a munkadíj kifizetésére. Ezekben az ingatlanokban a katasztrófavédelem kéményseprői kizárólag a társasházakban dolgozhatnak, az ún. egylakásos ingatlan tulajdonosának az egymással piaci versenyben álló kéményseprőipari szolgáltatók bármelyikétől, írásban kell megrendelnie az égéstermék-elvezető ellenőrzését, szilárd fűtőberendezések esetén évente, gázüzemű berendezéseknél kétévente. A kéményseprőipari szolgáltatók nem tartoznak a katasztrófavédelem szervezetébe, mert egymással versenyben álló vállalkozások. Itt is igaz tehát a fentebbi tétel, miszerint ha egy ilyen cég szakembere becsönget hozzánk, hallgassuk meg, ám az általa kínált szolgáltatást elfogadni, nem kötelező. Ugyanis a gazdálkodó szervezet a piaci szereplők közül szabadon válaszhat, viszont egyet mindenképpen választania kell.
Forrás : http://www.kimle.hu